Emilia-Romagna, Italien år 2002

Italiens väg in i det moderna Europa – ksp:s studieresa 4-11 maj 2002

I Italien har det hänt en del sedan KSP senast bekantade sig med landet. Det var 1982, då det kommuniststyrda Bologna som västerländsk pionjärstad infört lokal demokrati med kommundelsnämnder och också prövat men rätt snabbt övergivit 0-taxa i kollektivtrafiken.

Rimini blomstrade på den tiden som semesterparadis för nordeuropéer. Men vem badar där nu? Och hur kommer det sig att Italien har Europas högsta biltäthet men de lägsta födelsetalen?

Då som nu är Emilia-Romagna en av Italiens mest dynamiska tillväxtregioner (bl a noterat av Putnam). Och där finns en hel del att lära om demokratifrågor, regional näringspolitik, EU-anpassning, fysisk och social planering, trafikmiljöåtgärder, naturvård mm.

KSP:s resa utgår från Arlanda lördagen den 4/5 med återkomst dit 11/5 (en del har valt att samma dag resa från Landvetter eller Kastrup). Vi kommer inledningsvis att bo på hotell Excelsior i Bologna. Övriga nätter bor vi i den lilla förappeninska orten Bertinoro och i Rimini. Besök gärna Bertinoros webbplats www.comune.bertinoro.fo.it för en första lektion i italienska. Av kommunens webbplats framgår att Terme di Frassa bjuder behövande på svavelhaltiga bad och hälsosamma kurer. Dagsresor kommer göras till närbelägna orter som Ferrara, Ravenna och Comacchio.

Saluti,

Mario Ponzio och Gösta Sedelius

Dokumentation om resan finns i fyra pdf-filer:

del1, del2 , del3 och del4


Observera att filerna är ganska stora och därför kan ta en stund att ladda.

Share